Wat mag je zien van de dood aan het front?

Sight Unseen | Radiolab (30 min.)

Photojournalist Lynsey Addario captured something that happens all the time but few of us get to see, a soldier fatally wounded on the battlefield.

Het is een lastig journalistiek dilemma. Wie bepaalt er wat je mag zien van de dood aan het front? Want zelfs als een embedded journalist foto’s mag maken, is nog niet gegarandeerd dat ze ook gepubliceerd mogen worden.

Sommige platen klinken gewoon beter op 33 toeren dan 45

Play

45s at 33 | Radiotonic, ABC RN (20 min.)

Hier moet je niet over schrijven, je moet er gewoon naar luisteren.

Een beleefd gevecht om een interview tussen BNR en Radio 1

Play
v/h Spitsuur Radiocartoon podcast bij iTunes of via RSS
1 mei 2015 13:28

Als je iets van TTIP of TTP wilt begrijpen

Play

Trade | Forum, BBC World Service (41 min.)

How well does the idea of free trade really work? Does it improve our economic welfare? With Bridget Kendall is the Nobel Prize winning economist Joseph Stiglitz who voices his concerns about two new huge trading blocks planned to link the US to the Pacific Rim and Europe, the world trade expert Arancha Gonzalez on how to translate trade deals into reality, and the Colombian lawyer Oscar Guardiola-Rivera on the Latin American approach to trade.

Voor wie minder ‘deskundigen aan een tafel’ wil horen, en toch een gedegen analyse, is dit ook een aanrader: Company v Country (28 min.)

Michael Robinson asks what lies behind the boom in companies suing governments.

Als je dit jaar maar een half uur naar de radio luistert, luister dan hiernaar (of kijk ernaar, dat kan ook)

Play

Wael Zuaiter: Unknown | Radiotonic, ABC RN

Als je dit jaar maar een half uur naar de radio luistert, luister dan naar dit programma. Ik realiseer me dat het pas april is, en dus nog wat vroeg in het jaar voor zo’n uitbundig statement. In het slechtste geval blijkt er later dit jaar een nog bijzonder programma te zijn. Dat risico neem ik.

Wael Zuaiter: Unknown is a story of love, murder and mystery spanning the Middle East and Europe and playing out on the streets of 1970s Rome against the backdrop of Israeli-Palestinian tensions.

Wat is er dan zo bijzonder? De vertelling. De structuur en opbouw. De vormgeving, die met het woord vormgeving overigens volstrekt tekort gedaan wordt, want de vormgeving is een deel van de vertelling, de structuur en de opbouw. Het verhaal zelf. De vrouw die vertelt over haar verloren liefde. De details van haar verhaal. De timing.

Voor boeken heb je een schaal van doktersroman tot literatuur, die voor radiodocumentaires niet bestaat. We hebben daar in elk geval geen woorden voor. Deze documentaire is literatuur, behalve dan dat het non-fictie is, behalve dan het sprookje.

Dat sprookje zit niet in de eerdere versie van dit verhaal, dat werd gemaakt voor Radio With Pictures. Maar dat is dan weer met prachtige pictures.

Kun je iemand de-radicaliseren?

Play

De deradicaliseringsindustrie | Reporter Radio, KRO-NCRV, NPO Radio 1 (60 min)

Verwacht geen absoluut antwoord in dit radioprogramma. De vraag stellen is soms al belangwekkend genoeg. En het interview met Abu Ilias is fascinerend, maar waarschijnlijk veelzeggend.

Reporter Radio heeft een exclusief interview met Abu Ilias, een van de verdachten in het Context-onderzoek, waarbij een grote groep radicale moslims uit de omgeving van Den Haag wordt vervolgd wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij zit op dit moment in een deradicaliseringstraject bij de reclassering, is onder toezicht gesteld en heeft in de Terrorisme Afdeling de Schie in Rotterdam gezeten.
We bekeken een aantal de-radicaliseringsprogramma’s. Hoe effectief zijn deze eigenlijk?
In de studio reageren Sjef van Gennip, directeur Reclassering Nederland, een organisatie die sinds dit jaar 30 moslim-extremisten begeleid en dr. Ineke Roex, antropoloog aan de UVA. Zij heeft onderzoek gedaan naar islamitisch activisme in Europa

27 april 2015 11:35

Het verhaal van Johnny O., piraat #mooieradio

Play

Johnny O: the pirate’s story | Radiotonic, ABC Radio National (29min)

Dit werkelijk prachtig gemaakte programma zit vol scènes die je in een Hollywoodfilm in luttele minuten zou filmen, maar die je op de radio zo weinig hoort, omdat ze in de echte wereld zo moeilijk te vangen zijn. Maak een half uurtje vrij, zou ik zeggen, voor een stoer en aandoenlijk portret van een man die pas tot rust komt als hij in een bootje op de oceaan vaart.

Dit is een deel van de serie Cargoland. De andere delen heb ik nog niet gehoord, maar er is geen twijfel mogelijk: je wilt je abonneren op de podcast.

Zo ziet ‘rendementsdenken’ eruit in het dagelijks leven

rendementsdenken

De Universiteit Utrecht stuurde me vandaag een persbericht. Voor iedereen die zich afvraagt waar die studenten het over hebben. Neem uw bullshit-bingokaart ter hand en strepen maar.

Universiteit Utrecht versterkt duurzame ambitie van het Utrecht Sustainability Institute

Het begint met een rare kop boven het persbericht. Ik heb eigenlijk geen interesse in de interne doelstellingen van een onderdeel van een universiteit. Als je verder leest, blijkt dat het daar ook niet om gaat. Het gaat om geld. En om geld verdienen.

De Universiteit Utrecht wordt kernpartner en medefinancier van het Utrecht Sustainability Institute (USI). Daarmee zet zij in op consolidatie van USI als kennis- en innovatiemakelaar op het gebied van duurzame stedelijke ontwikkeling en als ambassadeur van de duurzame resultaten en expertise in de regio Utrecht.

De universiteit gaat heel praktische projecten uitvoeren. Helpen realiseren, zeggen ze zelf. Daarvoor gaan ze geen onderzoek doen, maar kennis van derden verzamelen.

Het Utrecht Sustainability Institute bundelt de sterke regionale expertise in duurzame stedelijke ontwikkeling en helpt om duurzaamheidsopgaven in de regio te realiseren. USI legt zich met name toe op het opzetten van onderzoeks- en innovatieprojecten gericht op het duurzaam omgaan met de strategische voorraden energie, water en grondstoffen in de stad.

En voor wie denkt dat innovatie iets met wetenschap te maken heeft, dit is wat vandale.nl erover zegt:

in·no·va·tie (de; v; meervoud: innovaties)
1 invoering van een nieuwigheid

Terug naar dat gruwelijke persbericht.

Met als resultaat:
– bijdragen aan de realisatie van duurzaamheidsambities van overheden, bedrijven en instellingen in de regio;

De universiteit gaat dus eerst en vooral zijn diensten verkopen. En economische groei aanjagen.

- een regionale thuismarkt voor innovatieve kennisontwikkeling met een krachtige nationale en internationale groeipotentie;

En geld verdienen met onderzoek dat ooit al eens gedaan is.

- bijdragen aan de valorisatiedoelstelling van de Universiteit Utrecht en andere kennisinstellingen.

Om dat te regelen, wordt de huidige hoogleraar (met politieke achtergrond) vervangen door een directeur met een achtergrond in de industrie. En in de Europese diplomatie, maar zoals bekend hebben Nederlandse diplomaten sinds een aantal jaren expliciet de opdracht Nederland te verkopen.

Nu USI in een nieuwe ontwikkelingsfase is gekomen heeft prof. dr. Jacqueline Cramer de functie van USI directeur aan dr. ir. Carolien van Hemel overgedragen. Met het USI-team en partners zal Carolien van Hemel de komende jaren USI verder uitbouwen, en haar expertise in duurzame innovatie, opgebouwd aan de TU Delft, in de Nederlandse industrie, de Europese diplomatie en sinds 2011 bij USI, blijven omzetten in nieuwe innovatiekansen voor de regio Utrecht.

Misschien wordt het tijd dat ook Utrechtse studenten in beweging komen. Hoe heet het Maagdenhuis in die stad?

Ster

Play
v/h Spitsuur Radiocartoon podcast bij iTunes of via RSS
20 februari 2015 7:30
Tags:

Ruiterlijk

Play
v/h Spitsuur Radiocartoon podcast bij iTunes of via RSS