Fotosurrealisme

I haven’t seen this painting in thirty years, you know.

– What happened?

What happened… Time passed.

Het interview met de kunstenaar is surrealistisch. Des te verrassender dat de kunstenaar een vertegenwoordiger van het fotorealisme is.In Deutsche Guggenheim is de tentoonstelling Picturing America: Photorealism in the 70s / Deutsche Guggenheim, Berlin. Over ‘new realism’, ‘hyper realism’ of ‘photo realism’. Ik houdt het op dat laatste, want hoeveel verf er ook aan te pas gekomen is: de kunstwerken blijven foto’s. Bij de BBC zag ik gisteravond een aflevering van The Genius of Photography, waarin een fotograaf (was het Tony Ray Jones?) het voor hem belangrijkste verschil tussen schilderen en fotograferen uitlegde: toevalligheden en foutjes. Voor het contrast daarom hier onder ook nog een filmpje over Nigel Cooke, over het aantal lagen verf op zijn schilderijen.

 

New Accursed Art Club - Nigel Cooke