Catastroïka

Catastroïka is een documentaire over privatisering. En dat is minder saai dan het misschien klinkt. Het verhaal begint bij de politieke ideologie, en de schijnbare minachting voor democratie die daarbij hoort. Vervolgens wordt de privatisering in verschillende sectoren stelselmatig afgewerkt. Van de makers van Debtocracy (gevonden via Top Documentary Film).

Een paar citaten:

Naomi Klein: Het neo-liberalisme is ontwikkeld in dictaturen als het Chili van Pinochet en het Turkije van EvrenMargaret Thatcher zei: dit soort beleid gaat niet samen met een constitutionele democratie. Naomi Klein: Een onafhankelijke centrale bank betekent vooral dat er iets buiten de democratie wordt gehouden.

Spyros Marketos: De wetenschappelijke term voor onze regering is junta. Dit is een junta van bankiers. Slavoj Zizek: Griekenland is het laboratorium waar wordt geëxperimenteerd met een autoritair Europa. George Katrougalos: Het parlement is buiten spel gezet.

Ben Fine: Dat het bedrijfsleven efficiënter werkt dan de overheid, is vooral ideologie. Daarvoor is nauwelijks bewijs.

Ervaringen uit het verleden…
– Privatisering van staatsbedrijven door de Treuhand;
– Privatisering van het spoor;
– Privatisering van waterleidingbedrijven;
– Privatisering van elektriciteitsbedrijven.

Privatiseren midden in een crisis is niet bepaald verstandig, zeggen Dani RodikAditaya Chakrabortty en David Hull.