Prachtige documentaire over een interviewer * Snel luisteren!

Snel, want de documentaire The Great Listener staat alleen nog vandaag en morgen online.

Luisteren, want deze documentaire is fascinerend op zoveel niveaus. Allereerst is het werk van Tony Parker, waar het programma over gaat, fascinerend. Parker maakte naam als interviewer van misdadigers, of misschien beter: kleine criminelen. Hij deed daarbij bepaald niet aan misdaadslachtofferjournalistiek à la Peter R. de Vries, maar stelde vragen aan gevangenen als: Kunt u iemands zak rollen als hij zijn regenjas aan heeft? Jawel, al maakt een regeljas wel geluid. Maar het voordeel van zakkenrollen in de regen is wel dat mensen het dan niet verwachten. Aan dat antwoord, merk ik dat dat soort vragen niet meer gesteld wordt, tegenwoordig. Daarin zit een tweede aspect van mijn fascinatie.
Er was kritiek op het werk van Parker, vooral dat hij teveel begrip zou hebben voor de criminelen. Maar deze kant van het verhaal ontbreekt volledig in de discussie onder leiding van staatssecretaris Fred Teeven.

‘Ik wil dat daders duidelijk weten en voelen dat de burger de criminaliteit en overlast zat is en dit soort gedrag niet accepteert. Slachtoffers van criminaliteit worden beschermd en de daders achter slot en grendel.’
(Rijksoverheid)

Dat klinkt logisch (ondanks de rammelende grammatica). Maar ik zet er nu toch weer even een verhaal van de andere kant naast, dat ik de laatste tijd niet meer zo hoor:

“He is not being equipped, someway or other, to exist in this society. It’s just the same as being blind, or only having one leg. But with the blind person, you guide them. Guy who’s got one leg, you give him another one. The guy who can’t fit into society and steals, who’s got no thought for other people, you lock up him in prison. Kind of forget him. Until he steals again you lock him up again. You keep doing that.”
(Programmapagina)

Ach, en dan is er nog de subtiele manier waarop het verhaal verteld wordt, de montage… Luister zelf. Snel.

  • /
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Te downloaden via de podcast-pagina, tot en met 25 mei 2012.