De ironie van de gedachte dat ik maar weer eens naar Fahrenheit 451 ga kijken #RayBradbury

Anderhalf jaar geleden zette ik de film Fahrenheit 451 op Videovolt. Het is een vrij trage film, maar dat is geen reden om niet te kijken. Integendeel, denk ik.

Het was door die blog dat ik ontdekte dat veel mensen geen vermoeden hebben van waar de titel Fahrenheit 9/11 van de documentaire van Michael Moore vandaan kwam.

Vanmorgen lees ik dat de schrijver van het boek Fahrenheit 451, Ray Bradbury, is overleden. Zijn verhaal speelt in een wereld waar boeken verboden zijn. Ik dacht altijd dat dat over censuur ging, maar dat is een misverstand. Het vaat over de schadelijke afleiding van televisie. Een fragment van BBC News is veelzeggend:

For years, Bradbury tried to prevent the publication of Fahrenheit 451 as an e-book. He told the New York times that electronic books “smell like burned fuel” and called the internet “a big distraction”.
BBC

Hieronder een herpublicatie van mijn blog op Videovolt:

Nog voor de eerste scène begint is er al iets vreemds aan de hand met deze film uit 1966. Geen titelrol, maar beelden van tv-antennes. Geen beeldvullende letters met de filmtitel. Niet de namen van de acteurs, niet van de regisseur. In plaats daarvan wordt al die tekst voorgelezen. Beter had het niet gekund. Als de film dan echt begint, is daar meteen de filmmuziek van Bernard Hermann (da’s die van de Psycho-violen). En we zien hoe François Truffaut voor het eerst in kleur filmt: een beetje overdreven, zoals filmmakers van nu het moeilijk lijken te vinden om zich in te houden met 3D.

Net zoals het geen toeval is dat de titelrol wordt voorgelezen, zijn ook die tv-antennes aan het begin geen toeval. Fahrenheit 451 gaat over de verderfelijke invloed van tv. Het is niet moeilijk om te denken dat het om censuur gaat. Maar dat is niet zo, zegt de schrijver Ray Bradbury er zelf over. En zo serieus en dreigend als de film vaak is, zo grappig en inspirerend is Bradbury zelf in het interview dat eronder staat.

Bekijk de film Fahrenheit 451 op Youtube.