Het Europees experiment – Dit werkt goed in de praktijk, maar werkt het ook in theorie?

Het feit dat de Canadese radio een uur besteedt aan een debat over de stelling dat ‘het Europees experiment is mislukt’ is al verrassend. En als het niks meer is, dan is het toch tenminste een vermakelijk.

Deel van het vermaak zit in het verrassende betoog dat het niet de Europese Unie was die vrede heeft gebracht de afgelopen decennia. Dat was de NAVO. Het enige waar de unie zich mee heeft beziggehouden is de economie. En wat heeft Europa ons daarbij opgeleverd? In de jaren ’50 en 60 hadden we een economische groei van 4%; in de jaren ’70 2,8%; in de jaren ’80 2,1%; in de jaren ’90 1,7%; en vervolgens door naar nul. Naar mate de Europese integratie verder kwam, nam de groei af. (Daarmee is niet gezegd dat er een oorzakelijke relatie bestaat, natuurlijk).

  • /
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
(Programmapagina)