@marksremarks heeft vandaag goed geslapen, maar was wel een beetje vroeg wakker

Into the City by Mark Beekhuis on 500px.com
Into the City by Mark Beekhuis

Toen ik vorige week veel langer op het vliegveld Heathrow moest doorbrengen dan ik gedacht had, bood het internet een fijne afleiding. Heathrow is een goed commercieel bedrijf. Een kwartier krijg je gratis. Daarna moet je betalen. Maar ja, drie euro. Dat is wel duur voor een uurtje wifi.

Er is een andere mogelijkheid. Je kunt je registreren. Naam, e-mail, land, woonplaats, straat, huisnummer. En waarschijnlijk vroegen ze ook mijn leeftijd.

Het is raar, want ik ben me zeer bewust van de totale uitholling van wat ooit privacy was. Ik vind dat belangrijk. Echt waar. Vraag het me in een enquete, en ik klik het aan. Sterker, ik begin er soms zomaar uit mezelf over.

Maar sinds een jaar of twee leef ik er totaal niet meer naar. Er is geen specifiek moment waarop dat is veranderd, maar in hoe ik handel zie ik dat ik de strijd heb opgegeven. Drie jaar geleden had ik het me niet kunnen voorstellen, dat ik mijn hele identiteit zou verkopen voor drie euro. Nu heb ik het gedaan.

Deze week val ik in voor Herbert Blankesteijn en presenteer ik een keertje BNR Digitaal. Een van de gasten is Pieter Jonker, hoogleraar Vision-based Robotics aan de TU-Delft. Hij is ook de bedenker van de Me Machine. Dat is een pak vol sensoren, dat continu van alles en nog wat aan je lichaam meet. Hartslag, zweet, temperatuur. En die metingen, plus de interpretatie, zet het op internet. Heeft slecht geslapen, is opgewonden, is boos, is enthousiast. Voor iedereen om te zien.

Over drie jaar kan ik me vast voorstellen dat je zo’n pak zou kunnen willen dragen.